به گزارش مهر، شهرستان رامسر بهواسطه طبیعت زیبای خدادادی همواره از دیرباز تاکنون در کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است اما نبود زیرساختهای مناسب بهویژه کمربندی، روگذر و زیرگذر، عروس شهرهای ایران را رنج میدهد و ترافیک معضل دیرینه این شهر گردشگری است. اگرچه در تمام این سالها، معضل ترافیک رامسر پاشنه آشیل سخنان تمام مدیران محلی، استانی و ملی در نشستها و جلسات بوده است، اما تاکنون هیچ اقدام عملی دراینباره انجامنشده و همچنان بلوار زیبا و تاریخی معلم، بار این بیتوجهیها را به دوش میکشد. بلوار تاریخی معلم رامسر که ساخت آن با معماری بینظیر در کنار هتل قدیم، باغ سیوسه هکتاری و متلهای ساحلی از سال ۱۳۱۴ آغازشده و در تیرماه سال ۱۳۵۲ به ثبت ملی رسید، به نظر میآید در این سالها به دلیل نبود کمربندی مناسب، کارکرد گردشگری آن رنگباخته و در حالی محل عبور ماشینهای سنگین شده که آرامش از آن رخت بربسته است. برای رفع مشکل ترافیکی رامسر درگذر این سالها طرحهای ملی و محلی چون احداث کنارگذر ساحلی که کلنگ آن در اواسط دهه ۸۰ به زمین زده شد و ساخت رینگ شهری از خیابان قائمیه به خیابان گلستان ارائه شد اما هرکدام از این طرحها در میانه راه، نیمهکاره رهاشده و به فرجام نرسیدند.
حفظ حریم بافت تاریخی رامسر لازمالاجراست
نادر سحرخیز رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رامسر بر این باور است که تداوم عبور ماشینهای سنگین از بلوار تاریخی معلم رامسر رفتهرفته به بافت تاریخی آن آسیب میزند. او گفت: رامسر بهواسطه بافت تاریخی و دارا بودن مجموعه هتل قدیم و جدید، کاخموزه، باغ سیوسه هکتاری و بلوار معلم همواره بهعنوان باغشهر زیبا موردتوجه گردشگران بوده و تبدیل به برندی در گردشگری شده و تردد ماشینهای سنگین از منظر معماری سبب آسیب به بلوار معلم میشود. سحرخیز با بیان اینکه بافت تاریخی رامسر دارای حریم بوده و حفظ آن لازمالاجراست، افزود: بلوار تاریخی معلم باید محل تردد ماشینهای گردشگری بارنگهای متنوع بوده و درشکهها و تور گردانان با آرامش خیال گردشگران را جابجا کرده و با خاطری آسوده زیباییهای این محور را برای گردشگران توصیف کنند. او اضافه کرد: اما با وضعیت موجود و با ترافیکی که در ایام تعطیل در این بلوار ایجاد میشود، گردشگران تنها دغدغه خروج از ترافیک در این بلوار رادارند، در حالی که تمامی قسمتهای این بلوار از معماری گرفته تا پوشش گیاهی آن قابلمطالعه است. رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رامسر تنها راهکار نجات بلوار تاریخی معلم را در ساخت یک کنارگذر دانست و افزود: رامسر شهری سودآور برای استان و کشور بوده و باید داشتههای تاریخی آن محافظت شود.
ساخت کنارگذر ساحلی مجددا اجرایی شود
سعید صفاتی رئیس شورای اسلامی شهر رامسر هم بهترین و مناسبترین راهکار خروج از گره کور ترافیک در این شهرستان را ساخت کنارگذر ساحلی دانست و گفت: با توجه به عرض بسیار کم رامسر و نزدیکی کوه و دریا، مکان مناسبی جهت ساخت کمربندی تقریبا وجود ندارد. او افزود: در گذشته ساخت طرح ملی کنار گذر ساحلی در رامسر آغاز که بنا بر دلایلی چون عوامل زیستمحیطی و... متوقف شد و اکنون پس از گذشت سالها و بر اساس بررسیهایی که انجام شد، میتوان گفت تنها راهکار گذر از ترافیک همان کنارگذر ساحلی بوده که لازم است با بررسیهای جدید در قالب طرحی نو و کارشناسی شده و با همت مسئولان ملی مجددا اجرایی شود. صفاتی با بیان اینکه احداث کمربندی در توان شهرستان نیست و اصلا زمین مناسبی هم در رامسر جهت انجام این کار وجود ندارد، اضافه کرد: در دوره سوم شورای اسلامی شهر مصوبهای تحت عنوان ساخت رینگ شهری خیابان قائمیه به خیابان گلستان به تصویب رسید. رئیس شورای اسلامی شهر رامسر ادامه داد: در همان سالهای ۹۰ و ۹۱ باید املاک آن محور در جهت صلاح و صرفه شهرداری تملک میشد که این کار به هر دلیل انجام نشد و درگذر این سالها کار تملک بخشی از اراضی انجامشده و بخشی دیگر نیز به دلیل وراثتی بودن ملک، به حال خود مانده است. او اظهار داشت: با اجرایی شدن این رینگ شهری به دلیل آنکه منطقه مذکور کاملاً مسکونی بوده و عرض آن نیز کم است، امکان تردد ماشینهای سنگین وجود ندارد و تنها خودروهای سبک میتوانند از آن محور عبور کنند، بنابراین اجرایی شدن این رینگ هم نمیتواند باری از دوش بلوار تاریخی معلم بردارد. صفاتی تأکید کرد: بهترین راهکار برونرفت از ترافیک شهری و نجات بلوار تاریخی معلم از تردد ماشینهای سنگین، احداث کنارگذر ساحلی استاندارد خواهد بود.
ترافیکی که رفتهرفته بحرانی میشود
محمد آزاد فرماندار رامسر هم از نبود کمربندی در این شهرستان گردشگر پذیر و گره کور ترافیکی انتقاد کرده و خواستار راهحل مناسب برای رفع این معضل جدی شده است. او بر این باور است که ترافیک رامسر بهویژه در روزهای تعطیل رفتهرفته برای مردم این شهرستان به بحرانی اجتماعی تبدیل میشود.